Cine a fost Petre Ţuţea?

„În grandoarea istorică a Poporului Român eu sânt o rotită invizibilă. Dar sunt!”, spunea Profesorul.

De dimineata asist la o conversatie:

”-de ce crezi tu ca marii poeti, sculptori, pictori si alti oameni intelectuali, genii creatori ai lumii,  nu credeau in Dumnezeu?

 -am citit intr-o scrisoare de-a lui Petru Tutea catre Emil Cioran ca omul creator respinge la inceput ideea de divinitate. Se intreaba cum sa creada intr-un creator cand el insusi creaza atatea?..si totusi Petru Tutea nu-l mai caută, îl ştia, şi se punea sub binecuvântarea Lui. „Asistat”, el nu se mai întreabă, ci afirmă.

 -da, exact, pai de fapt pe Cioran ar trebui sa-l „citim invers”. El nu-l neaga pe Dumnezeu, el il cauta…ca toti ceilalti.”

Ajung acasa dublu intrigata:Cine a fost Petre Ţuţea? si ..inca mai exista lume care citeste si poarta discutii intelectuale?

Slava Domnului, se pare ca da.

Petre Ţuţea a fost asemuit cu Socrate. Dar gânditorul român respingea această asemănare.Socrate „căuta un zeu”. El nu.

„Eu nu am ucenici. Eu am prieteni”.

Ca să te numeri printre „ucenicii” săi trebuia să îndeplineşti, de fapt, o singură şi grea condiţie: să fii român.Şi, pe cât se poate, „român absolut”.Petre Ţuţea era mai mult decât mândru, era orgolios că este român.El întruchipa într-un dozaj unic credinţa în Dumnezeu, firescul ideilor, hazul enorm al formulării, pe scurt tot ce era mai greu de clintit din sufletul naţional.A fost un eseist, filosof, economist și om politic.

..citindu-l, mi-au placut extraordinar de mult cuvintele sale (subtile)de admiratie pentru Cioran:

,,(..)P.S. Am o dorinţă, să cumperi garsoniera mea, fiindcă nu vreau să mor chiriaş: poate să-ti servească vreodată la venirea ta în Bucureşti, împreună cu doamna. Este în centrul Bucureştiului, lângă Cişmigiu.

Intr-o proprietate a lui Cioran nu mă simţ chiriaş.

Petre Tuţea, Str. Episcop Ambrozie nr 2-4 et. VOI, ap. 49, sect. l
Aceasta scrisoare, trimisa lui Emil Cioran în primăvara anului: 1990, a fost publicată În revista Apostrof din Cluj, în numărul 2 din 199.
A avut probleme cu regimul politic(hm, cine nu a avut) dar nu se poate spune că Petre Ţuţea a dus cu puterea un război din care a ieşit învingător.

,,Căci el a început prin a fi învingător şi a dus războiul cu gratia suverană a celui ce nu poate pierde.Cum să piardă o victimă, pe care călăul însuşi o admiră?”

Acesta este portretul pe care Andrei Pleşu i-1 face lui Petre Ţuţea în Lumea Creştină din numărul 25 al ziarului România libera, 21 ianuarie 1990.

Dialog dintre Petre Ţuţea şi Sorin Dumitrescu ce a avut loc la începutul lunii ianuarie 1990, la două săptămâni de la căderea lui Ceauşescu:                                                                       –

-Şi păgânii, ca şi noi, au concepţia persoanei cereşti.

– Vă întrerup o secundă, ca să spun ceva pentru cei care poate nu ştiu.În 1974 Dumnezeu m-a ajutat – în binecuvântarea lui răbdătoare în jurul vieţii mele – să-1 cunosc pe Mircea Eliade într-o împrejurare neprevăzută şi primul lucru care m-a întrebat a fost: „Ce face Petre Ţuţea?”….. Există în jurnalul lui un fragment unde Eliade declară că domnul Petre Ţuţea este poate inteligenta cea mai vie pe care a cunoscut-o în toată viata lui şi un mare Petre Ţuţea, specialist al domeniului spiritual pe care îl reprezintă Platon.Domnul Petre Ţuţea, om atât de cunoscut, mare personalitate urgisită – sunt ştiute lucrurile astea – a fost imposibil de contactat în anii din urmă, fiind păzit aprig de către Securitate. Cei care au încercat, ca şi noi în epocă, tot cu cameră video, au avut neplăceri şi au fost sâcâiţi de Securitate până în pânzele albe….-… „

Descris de Emil Cioran:

„Un marxist entuziast și mistic, dar care nu știa un cuvînt din limba rusă.» (deoarece Țuțea și-a făcut cruce sărutând ziarul Pravda.),,

Emil Cioran către Bucur Ţincu:

„Ca şi tine, îi păstrez lui Petrică aceeaşi admiraţie. Ce om extraordinar! Cu verva sa fără pereche, dacă ar fi trăit la Paris, ar fi avut astăzi o reputaţie mondială. Vorbesc adesea despre el ca despre un geniu al vremurilor noastre sau, mai degrabă, ca despre singurul spirit genial pe care mi-a fost dat să-1 întâlnesc.În viata mea,nu am întâlnit în nici un caz o inteligentă atât de incandescentă ca a sa” (aprilie 1974)

         Daca aveti timp si interes, mai multe am gasit aici:http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2011/11/petre-tutea-dupa-20-de-ani.html

Surse: PETRE TUTEAINTRE DUMNEZEU ŞI NEAMUL MEU Ediţie îngrijită de Gabriel KlimowiczFUNDAŢIA ANASTASIA Editura Arta GraficăCoperta: RADU ŞTEFLEA, http://ro.wikipedia.org.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Cine a fost Petre Ţuţea?&8221;

 1. Cine a fost Petre Ţuţea ? Conform propriei declaraţii… un tâmpit.
  „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare…”
  Câtă dreptate avea. Nu suntem în stare să învăţăm nimic de la aceşti coloşi care-au avut atâta răbdare cu noi…

 2. ..A avut prea multa rabdare…

  Petre Ţuţea s-a stins din viaţă lucid, în ziua de 3 Decembrie 1991, pe când era intervievat de un grup de reporteri. Întrebat: „Ce înseamnă un om de dreapta?”, câteva clipe înainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a răspuns simplu:
  „– Român absolut, asta înseamnă!”

  ..iar romanii nu au fost deloc rabdatori cu el

 3. Extraordinar articol ! Pacat ca nu l-am vazur mai devreme…
  Apropos de Tutea si Cioran, Tutea relateaza intr-una din cartile sale ca l-ar fi intrebat pe Cioran cum de traieste asa de bine; desi are o gandire atat de pesimista, iar Cioran i-ar fi raspuns (aproximativ, pentru ca memoria mea nu mai e chiar atat de buna): „Mai; eu iubesc viata, dar sa nu spui la nimeni!” 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s