O minciună

-Martorii Ministerului public, exceptându‑l pe şeriful comitatului Maycomb, s‑au prezentat în faţa dumnea­voastră, domnilor, în faţa Curţii, cu cinica siguranţă că depoziţia lor nu va fi pusă nici un moment la îndoială, încredinţaţi că dumneavoastră, domnilor, veţi face cauză comună cu ei din con­side­rentul – cu desăvârşire falacios – că toţi negrii mint, că toţi negrii sunt fiinţe profund imorale, că toţi bărbaţii negri nu pot fi toleraţi în preajma femeilor noastre – dintr‑un considerent, aşadar, întru totul pe măsura nivelului lor intelectual.

Ceea ce, domnilor, după cum ştim, este o minciună, o min­ciună tot atât de întunecată ca şi pielea lui Tom Robinson, o minciună pe care nici nu mai e nevoie să v‑o demonstrez. Cu­noaşteţi adevărul, şi adevărul acesta este: unii negri mint, unii negri sunt imorali, unii bărbaţi negri nu trebuie lăsaţi în preajma femeilor – fie ele albe sau negre. Or, acesta este un adevăr valabil pentru întreaga speţă umană, nu numai pentru o anu­mită rasă de oameni. Nu există om în sala aceasta care să nu fi spus în viaţa lui o minciună, care să nu fi săvârşit niciodată o faptă imorală şi nu există pe lume bărbat care să nu se fi uitat, măcar o dată, la o femeie şi să n‑o fi dorit.

Atticus se opri şi‑şi scoase batista. Apoi îşi luă ochelarii de pe nas, ca să‑i şteargă, şi iar ne oferi un „inedit”: nu‑l mai văzusem niciodată transpirat, fiindcă nu era dintre cei cărora le asudă faţa; de data aceasta, faţa‑i arsă de soare lucea toată de sudoare.

— Înainte de a încheia, încă un lucru, domnilor. Thomas Jefferson a spus cândva că toţi oamenii se nasc egali, maximă cu care yankeilor şi moraliştilor departamentelor de la Washington le place să ne dea peste nas. Există la unii, în acest an de graţie 1935, tendinţa de a folosi aceas­tă frază afară din contextul ei, ca să se poată descurca datorită ei în toate împrejurările. Cel mai ridicol exemplu în acest sens ni‑l oferă aceia care conduc învăţământul public şi care‑i promovează pe proşti şi pe le­neşi deopotrivă cu cei sârguincioşi – fiindcă toţi oamenii s‑au născut egali, vă vor spune pilduitor educatorii, iar copiii rămaşi în urmă suferă de groaznice complexe de inferioritate. Noi ştim însă că oamenii nu s‑au născut egali în sensul pe care vor să‑l acrediteze unii; există oameni mai inteligenţi decât alţii, există oameni care au mai multe posibilităţi fiindcă s‑au născut cu ele, există oameni care câştigă mai mulţi bani decât alţii, există cucoane care fac prăjituri mai gustoase decât altele – pentru sim­plul motiv că unii sunt înzestraţi din naştere cu talente care depăşesc nivelul normal al majorităţii oamenilor.

602041_497548313636856_1784803099_n

Harper Lee-Să ucizi o pasăre cântătoare

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s