Ibrahim Hassan al-Asiri?

Chimistul Ibrahim Hassan al-Asiri are 31 de ani şi nu a luptat niciodată în linia întâi, alături de jihadişti, ci a recrutat militanţi, a coordonat atentate, a instruit atacatori sinucigaşi – printre care şi propriul său frate – şi, mai nou, a creat un explozibil lichid, care nu poate fi depistat de câini şi de niciun aparat.
Din cauza lui al-Asiri, aeroporturile din întreaga lume şi-au înăsprit protocoalele de securitate. Acum, explozibilul lichid pe care l-a creat face inutile toate măsurile sporite de securitate din simplul motiv că nu poate fi depistat nici cu ajutorul câinilor, nici cu aparatele folosite în prezent.

Poate fi camuflat cu uşurinţă în recipientele obiectelor de igienă personală. Lichidul se toarnă pe îmbrăcăminte sau orice alt articol textil, care după ce se usucă devine explozibil.
Şi-a convins fratele să devină kamikaze
Controversatele controale cu scannere, folosite în aeroporturile americane, care „dezbracă” oamenii până la piele, au fost introduse din cauza lui al-Asiri şi a dispozitivelor explozibile create de el. De origine saudită, al-Asiri a plecat în Yemen, alături de fratele său, pe care l-a recrutat în ramura din Peninsula Arabică a grupării al-Qaeda (AQAP).
Câţiva ani mai târziu, fratele lui a murit într-un atac sinucigaş. Ţinta era prinţul Muhammad bin Nayef, ministrul de Interne şi  unul dintre urmaşii la tronul Arabiei Saudite. Hassan al-Asiri şi-a convins fratele să intre în biroul acestuia, pozând în militant pocăit, având un dispoziv explozibil în rect. Atacatorul a murit, prinţul a scăpat cu viaţă. Al-Asiri a creat apoi noi explozibili şi a coordonat mai multe atacuri, fiind considerat „creierul” AQAP.
Printre atentatele atribuite lui al-Asiri se numără şi cel din ziua de Crăciun din 2009, când un pasager a vrut să detoneze un explozibil la bordul unui avion cu 290 de persoane la bord, pe ruta Amsterdam-Detroit.
Tot el a pus la cale şi plasarea unor explozibili în două avioane de marfă care plecau din Yemen în SUA. Toate aceste atentate au fost dejucate de autorităţi doar datorită informaţii oferite de jihadişti întorşi.
Eforturile globale antitero n-au dus niciodată lipsă de un chip pentru ideologiile extremiste şi ameninţarea teroristă: Osama bin Laden, apoi Ayman al-Zawahiri, Khalid Sheikh Mohammed şi Abu Musab al-Zarqawi. Însă autorităţile îl caută acum pe al-Asiri cu un spirit de urgenţă îngrijorător.
 Motivul? Ibrahim Hassan al-Asiri nu este doar cel care elaborează dispozitive explozibile pentru reţeaua teroristă, ci se pare că este implicat în toate ramurile operaţiunilor, de la recrutare la instruire şi coordonare.
 După lichidarea lui fondatorului bin Laden, toţi locotenenţii săi au fost prinşi, omorâţi în atacuri cu drone sau sunt ascunşi în munţi, ceea ce a dus la divizarea grupării teroriste în mai multe celule regionale şi totodată la apariţia unor lideri noi, mulţi dintre ei tineri. AQAP este cea mai puternică şi mai periculoasă ramură al-Qaeda, după cum recunosc chiar serviciile americane.
Totodată, al-Asiri s-a concentrat pe singura breşă de securitate pe care americanii încă nu reuşesc s-o elimine: securitatea transporturilor aeriane. De-a lungul anilor, al-Asiri a lucrat încontinuu cu un singur scop: perfecţionarea de explozibili care nu pot fi depistaţi la controalele de securitate.
„Este un om cu experienţă vastă, iar experienţa lui cuprinde în special aria explozibililor, ceea ce îl face mult mai periculos decât alţii”, explică un oficial yemenit. „Îl căutăm deja de ceva vreme. Orice face este o problemă”, a continuat acesta.
Cel_mai_periculos_om_din-46ebd0ec8520dc20264dfc72ea295792
sursa> yahoo.com
Reclame

Un gând despre &8222;Ibrahim Hassan al-Asiri?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s