A alege

Vad in jurul meu o multime de oameni plictisiti, carora le lipseste entuziasmul de a trai, oameni care au fost invatati sa mearga pe un drum, pe care il urmeaza fara sa isi puna intrebari, dar care nu le trezeste niciun fel de trairi, de emotii… Uita ca omul este capabil de cele mai profunde si intense sentimente, ganduri si actiuni.Desi poate nu realizam sau omitem in mod constient, suntem singurii responsabili de modul in care decurg lucrurile,deoarece tine de noi drumul pe care alegem sa il urmam, gandurile carora le dam curs ,visele pe care le transformam in realitate ,mai exact sunt liberi sa alegem.

     Intrebarea este: Ce anume vom alege? , dar mai ales:Ne sunt alegerile influentate?, si daca da, atunci de cine? Eu cred ca cea mai mare influenta asupra noastra suntem noi insine, deoarece am fost creati avand capacitatea sa distingem raul de bine.Acest lucru face ca actiunile noastre sa nu poate fi scuzate, iar noi sa nu putem fi dezvinovatiti de ele ci din contra , suntem invatati sa ne asumam responsabilitatea si sa acceptam consecintele propriilor ganduri si fapte. Acest lucru mi-a fost inspirat de povestea a doi doi barbati grav bolnavi, imobilizati la pat, impartind aceeasi camera de spital.Patul unuia era pozitionat in dreptul singurei ferestre din camera.Celalalt barbat era imobilizat in pozitie culcata si ii era imposibil sa vada privelistea oferita.Astfel pentru a se bucura si celalalt ,colegul sau ii descria amanuntit parcul plin de copii si flori colorate care se vedea.Desi aprecia efortul, colegul sau devine invidios dorind el locul de la fereastra.Dorinta se implineste la scurt timp ,deoarece colegul sau nu  va mai trai mult.In urma acestei situatii ii cere infirmierei sa il mute in locul acestuia.Spre surpinderea lui tot ce putea vedea era un simplu zid, nici urma de parc.Intreband asistenta afla ca omul respectiv era orb  si nu putea vedea nici macar acel zid , asadar probabil tot ce incercase sa faca era sa il incurajeze dandu-i speranta.  La fel ca si acel om si noi suntem liberi sa alegem ceea ce vrem sa vedem ,punand astfel sa ne infrumusetam viata cu ganduri placute , calde sau putem privi doar la partea negativa si rece  ,dar asta ramane la alegerea fiecaruia.

    Alegerile pe care le facem sunt influentate si de oamenii alaturi de care ne petrecem timpul,daca sunt oameni de calitate multe dintre alegeri sunt bune.Nu irosi nicio clipa in preajma acelora care nu stiu sa te aprecieze  , ci inconjoara-te cu oameni care vor face tot posibilul sa te ridice atunci cand esti doborat, oameni care in loc sa te judece te asculta, care iti ofera sfatul lor, dar nu decid in locul tau. Fa-ti singur alegerile, chiar daca unele nu sunt corecte, ele nu sunt inamplatoare, gresim pentru a invata si pentru a sti cum sa actionam pe viitor.Nu iti fie teama de esecuri , deoarece ele te formeaza ca om.Tocmai de aceea nu este intelept sa adunam la un loc  amintirile neplacute si hotararile gresite din trecut , cu atat mai putin sa vorbim mereu despre ele ,deoarece la un moment dat toatea acestea vor deveni complesitoare.Alege ca sufletul  tau sa fie imbracat in fericire  ,iar mintea sa isi aminteasca de binecuvantarile Domnului ca sa le avem totdeauna inaintea ochilor nostri.

Exista momente in care orice lucru aparent simplu poate fi un declansator in viata noastra.O fotografie,o amintire ,orice lucru marunt poate avea un impact major asupra deciziilor noastre, influentandu-le in bine sau in rau.Depinde doar de noi in ce masura le permitem sa ne afecteze.Totul tine de mentalitate, de felul in care interpretam lucrurile,vedem ceea ce vrem sa vedem, precum cei doi colegi de camera din experienta de mai sus ,uneori trebuie sa inchidem ochii pentru a vedea cu adevarat.

   Daca va intrebati care este cel mai important element care ne motiveaza alegerile, acela  este credinta .Ea este principiul care ne ghideaza asemenea unei torte vesnic aprinse ce lumineaza drumul calatorului , pentru ca , intr-adevar suntem calatori pe drumul vietii.

   Suntem o sumă de alegeri, iar fiecare alegere pe care o facem ne poate duce mai aproape sau ne poate îndepărta de locul în care ne dorim să ajungem. Putem spune ca alegerile de azi ne arata unde o sa fim maine, important e sa crezi , sa nu renunti ,deoarece avem un Tata , un Dumnezeu ce ne-a spus astfel : ‘’In lume veti avea necazuri , dar indrazniti ,Eu am biruit lumea.”(ioan 16:33)

 

4 comentarii la „A alege

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s